TANGONUN SINIRLARI

blog yazısı ekle !

TANGONUN SINIRLARI

Ankara 'da bulunan dans okullarının eğitmenleri, tango dansıyla ilgili oldukça teknik bir konu hakkında bir takım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorlar.

Tango 2 bölüme ayrılmıştır: Sahne tangosu ve sosyal tango;

Sosyal tango, "milonga geceleri için tango" anlamına gelen "tango milonguero" olarak da adlandırılır.



Crypto Dans Stüdyosu - Tango Kursu

Bahçelievler

Crypto Dans Stüdyosu - Bahçelievler Tango Kursu

TANGO

Tango sosyal bir üründür. Doğduğu toplumla özdeşleşmiş, onun yazgısını paylaşmıştır. Etki alanını müzikten çok ötelere genişletebilmiş ve bir milletin sosyo-kültürel yaşamının açıklaması olmuştur.
Yöresel bir müzik türü olarak ortaya çıkmış ama uluslar arası bir nitelik kazanmıştır. Belki de hakkında en çok kitap yazılan bir müzik ve dans türüdür tango.

TANGONUN DOĞUŞU
Her kentin müziğinde o yöre insanının kimliğini bulabileceğimiz gibi sokaklarında kendiliğinden doğmuş mırıltıların, seslerin, sevinçlerin ve hüzünlerin herhangi bir melodide somutlaştığını görebiliriz. Aynı şekilde tango da Buenos Aires ve Buenos Aires'linin müziğidir.

19.yy'ın sonlarına doğru Buenos Aires bir tür “yalnız insanlar"ca istila edilmişti. Bu insanlar genellikle şehrin bakımsız kenar mahallelerinde, pansiyonlarda, genelevlerde ve karanlık sokaklarda şarap ve “cana" denilen bir tür şeker kamışı rakısı içiyorlar, şarkı söylüyorlar ve dövüşüyorlardı. Bu alt kültürün baş aktörü “compadre" veya “compadrito" adı verilen kabadayı tipi idi.
Compadrito ve bir fahişe olan partneri pervasız, kışkırtıcı ve heyecan verici, garip bir pas de deux dansı yaparlar. Bu dansın müziğinde, habaneradan bir parça, Arjantin'e özgü milongadan bir parça, nihayet Endülüs ve İtalyan folklorundan bir parça mevcuttur. Bu müziğe ilkel anlamda tango diyebiliriz. Tangonun ilk müzisyenlerinin çoğu nota bilmezdi ve kulaktan çalıyorlardı.
Tango bu günlerde, kapalı ve küçük çevrelerin ayıplanan ve hor görülen müziğidir ve daha çok genelev dünyasında rağbet görmektedir.

1911'de bir liman mahallesi olan Boca'nın müzikli kafelerinde artık tango çalınmaya başlamıştı. Ama oralarda dans edilmez, yalnızca üst tabaka insanları bu aşağı mahallelerin müziğini dinlemeye gelirlerdi. Kentin üst kesimlerine sıçrayan tangonun müzisyenleri de artık daha dikkatlidir ve yeni formlarla halkın karşısına çıkmaktadır.yine 20.yy'ın başlarında Belediye ve Polis Bandoları repertuarlarına birkaç tango parçası sıkıştırmıştır.

devamını oku...
Adres: Crypto Dans Stüdyosu - Bahçelievler 3. cad 70. sok (eski 27.sok.) 3/A Bahçelievler-Ankara

Mavi Cabed Dans Akademi

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Bahçelievler 7. Aşkabat Caddesi No:47/1 Bahçelievler - Ankara

Adım Sanat ve Dans Okulu

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Yaşamkent Mah. 3300. Sokak No: E / 5 Modacity Yaşamkent - Ankara

Armoni Dans ve Müzik Akademi

Dikmen

devamını oku... Adres: Osman Temiz Mahallesi 1026. Cadde No:50 Dikmen-Ankara

Temel Eğitim Spor Kulübü

Keçiören

devamını oku... Adres: Aktepe Mahallesi 949. Cadde 32/B Keçiören - Ankara

Karçiçeği Bale ve Dans Okulu - Tango Kursu

Kızılay


devamını oku...
Adres: Mithatpaşa Caddesi 51/4 Kızılay-Ankara

Angora Dans Stüdyosu - Tango Kursu

Tunalı

Angora Dans Stüdyosu - Kavaklıdere Tango Kursu

TANGO

Son yüzyılda Arjantin' in Buenos Aires şehrinde ortaya çıkmış, halkın sosyal yaşantısını tam olarak yansıtan birdanstır. Gerçek bir yönlendirme ve yönelme dansıdır.Dramatik bir müziğe sahip olan Arjantin Tangosu keskinayak ve bacak oyunlarına sahiptir. Endülüs ve İtalyan folklorundan izler taşıyan tango, 19. yüzyılın sonlarında Arjantin' de ortaya çıkmıştır. Kasvetlive tutkulu görüntüsüyle diğer danslardan ayrılır. Müziği ve kökeni Latin danslarından çok farklıdır.

Arjantin' de doğmuş, çok uzun süre keşfedilememiş hak ettiği yeri bütün dünyanın onu fark etmesiyle almıştır. Her zaman kaba, hırçın bir tarzda olup, hareketli ve canlı ritminin yanı sıra, son derece hüzünlü ve mutsuzdur. Büyük kentte düş kırıklığına uğrayan göçmenlerin kırılan umutları, sıkıntıları, başkaldırıları bu dansla dışa vurulmuştur. O dönemde tango, kapalı küçük çevrelerin ayıplanan ve hor görülen dansıdır. Türkiye' nin tango ile tanışması Cumhuriyet' in kabulünden hemen sonraya rastlar. Medeni hayatta batıya yönelik yenilemelerin arasında dans da gelmektedir. Fakat Arjantin tango uzun yıllar Türk insanı tarafından benimsenmedi. Bunun en önemli nedeni dans stilinin fazla müstehcen bulunmasıydı.

Avrupa' da değişime uğramış stili benimsenmeye başlandı ama yine de bay ve bayan hiçbir zaman gerektiği gibi yakın dansetmediler. Tango ve Türkiye ile ilgili asıl inanılmaz olan, Türkiye' nin dünyada tangonun ulusal bir marş gibi söylendiği tek ülke olması. Ama yine de Türkiye Avrupa Dans Federasyonuna üye olmayan tek Avrupa ülkesi. Ulusal marş gibi söylenen şarkı, 'La Cumparsita' Türkiye'de her düğünün açılış şarkısıdır. Tango sadece bir dans değildir. Tangobir yaşam stilidir. Tango çoğu şairin şu kelimelerle belirtmeye çalıştığı direkt, duyguların dışa vurumudur: " bir kavganın, kutlamaya dönüşebilme inancı“….

Milonga dansı günümüzde yarışmalarda kullanılan Tango dansının temellerini oluşturmuştur.Milonga dansının karakteristik özellikleri olan baş ve omuz hareketleri Tango dansının gelişmesinde etken olmuştur. 20.yüzyılın başlarında Brezilya Sosyetesi arasında küçük kulüplerde milonga yapmak moda olmuştu.Bu yıllarda milonga adı Buenos Aires deki Ghettoları hatırlattığı için yavaş yavaş değişerek yerini Tango' ya bırakmaya başladı. Tango, özellikle Paris' te yaşayan Arjantinliler sayesinde Avrupa' da yayılmaya başladı. Ancak 1907 yılına kadar erotik bulunması ve benzeri sebepler nedeniyle Londra' da çok kabul görmedi. Bir kaç stil değişikliğinden sonra 1912 yılından itibaren Paris ve Londra'da Tango Partileri, Tango Çayları ve profesyonel dansçılar tarafındanTango Şovları yapılmaya başladı. 1920-21 yıllarında Londra' da düzenlene bir Konferans ile Tango standartlaştırıldı ve 30 lar boyunca gelişimine devam etti.

devamını oku...
Adres: Güvenevler Mah. Güneş Sokak 1/1 - Şili Meydanı Tunalı-Ayrancı-Ankara

Emir Kaya Dans Okulu - Tango Kursu

Çayyolu

devamını oku... Adres: Odabaşı Caddesi Bahar Sitesi Hanımeli Apartmanı 14/1-B Türkkonut Çayyolu-Ankara

Evrensel Sahne Sanat - Tango Kursu

Kızılay


devamını oku...
Adres: Karanfil sok. 37/9 Kızılay-Ankara

Salsa Ankara Dans Akademisi - Tango Kursu

Bahçelievler

Salsa Ankara Dans Akademisi - Bahçelievler Tango Kursu


Latin danslarının gözdesi Tangoyu, deneyimli
eğitmenler ile kısa sürede etkili bir şekilde öğrenmek için siz de Salsa Ankara
dans okulumuza kayıt yaptırabilirsiniz. Dört farklı salonla 450 metre kare açık
ve kapalı kullanım alanına sahip, 600 öğrencilik kapasitesiyle Ankara'nın en
büyük dans okulları arasında yer alan kursumuzda 12 farklı dans branşında
eğitim alabileceğiniz gibi Arjantin tangosuyla da tanışabilirsiniz.

Her seviyeye ve içinde dans etme tutkusu olan herkese uygun Ankara tango kursu hizmetimizde
başlangıç ve orta seviyeler için uluslararası dans turnuvalarında derece sahibi
eğitmenlerimizden profesyonel ders alabilirsiniz. Daha önce tango da dahil
olmak üzere herhangi bir dans tecrübeniz olmasa bile güler yüzlü ve dans
eğitimi konusunda yeterli tecrübeye sahip tango dansı hocalarımızla kısa sürede
etkili bir eğitim sürecinden geçerek başarılı bir dansçı olabilirsiniz.

Ücretsiz Tango Tanıtım
Dersi

İçinizdeki tango aşkını dışa vurmak ve ister partnerinizle
isterseniz de diğer kursiyer arkadaşlarınızla tango dansının büyüsüne kendinizi
kaptırmak istiyorsanız yapmanız gereken internet sitemizde bulunan başvuru
formunu doldurmak ya da Whatsapp danışma hattından iletişime geçmektir. Tango
dansını etkili bir şekilde gerçekleştirebilmek için tek yapmanız gereken
istekli olmanız ve hevesinizi kaybetmeden birbirinden eğlenceli kurslarımıza
düzenli olarak devam etmeniz. Bu sayede 3, 6 ve 9 aylık periyotlar halinde
düzenlenen tango dersleri ile siz de dikkat çekici performansa sahip
deneyimli bir tango dansçısı olabilirsiniz.

TANGO


Tango dans olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru BuenosAires ve Montevideo (Uruguay'ın başkenti) dolaylarında başladı. İlk başlarda bu bölgede yapılan danslardan sadece bir tanesiyken, kısa zamanda popüler olarak sahnelerde, sokaklarda yerini aldı. 20. yüzyılın başlarında tango dansçıları ve orkestraları, Buenos Aires ve Montevideo'dan Avrupa'ya giderek bu dansı yaymaya başladı. Avrupa'da ilk tango çılgınlığı Paris'te başladı ve sonrasında Londra, Berlin ve diğer önemli kentler de bu salgına katıldı. 1920'lere doğru gelindiğinde tango, New York ve Finlandiya'da da önem kazandı. Tango buralara geldiğinde daha az beden teması olacak şekilde değişime uğrayarak “salon tangosu"'na dönüştü.

1929'da bütün dünyayı etkileyen büyük ekonomik buhran ve sonrasındaki siyasi krizler sırasında Tango, anavatanı Arjantin'de de büyük bir düşüşe geçti. 1950'li yıllarda Juan Perón hükümetinin tangoyu bir milli değer ve ulusal gurur meselesi haline getirmesiyle tango tekrar altın yıllarını yaşasa da Perón hükümeti sonrasında Arjantin'de yaşanan askeri diktatörlük, halkın sosyal mekanlarda toplanmasını yasaklaması ve sonrasında ortalığı kasıp kavuran “Rock'and'Roll" çılğınlığıyla tekrar unutulmaya yüz tutmuştur. Tango, bu dönemlerde küçük dans klüplerinde yaşamını sürdürüp 1980'lerde dünya çapında canlanarak tekrar hayatadönmüştür.

Arjantin'in sokaklarında ilk çıktığı dönemlerde ayıplanan, hor görülen bir dansmış tango. Büyük şehre alışamamış göçmenler sıkıntılarını, hüzünlerini atarlarmış bu dansla sokaklarda. Daha sonra ise salonlara girmiş tango ve tüm dünyaya yayılmaya başlamış, Buenos Aires'ten yola çıkarak. Tabii ki tutkusu, hüznü, yaşanmışlığı, anlamı, güzelliği, öfkesi, hırçınlığı da artmış giderek ve artmaya devam ediyor. Artık, dünyanın her yerinde “milonga" denilen gecelerde her gün yüzbinlerce, milyonlarca insan tango yapıyor.

devamını oku...
Adres: Bahçelievler Mahallesi Azerbaycan Caddesi No:35 K:1 Bahçelievler-Ankara


Sahne tangosu, alternatif tango veya yeni tango olarak adlandırılan şeklidir.

Bu iki tango dansı da birçok yönüyle birbirinden farklıdır. Her ne kadar tango eğitimi içerisinde birlikte gösterilerek öğretilse de, ikisinin birbirinden ayrı şeyler olduğunu bilmek çok önemlidir.

Sosyal tangoyla sahne tangosunu birbirinden farkını net şekilde ayırt edebilmek için şunun bilinmesi gerekir;

Fiziksel olarak daha aktif olunan ve farklı çiftlerin aynı sahne de bile olsa birbirinden uzakta ve bağımsız dans ederek, kendilerini izleyen kişileri eğlendirmek için yapılan dans, sahne dansıdır.

Diğer taraftan, çiftlerin daha rahat ve sakin hareketlerle, izleyen bir kişinin de sırada hangi hareketlerin geleceğini tam olarak tahmin edemeyeceği, dans pisti üzerinde diğer çiftlerin danslarını da rahatsız etmeyecek şekilde gerçekleştirildiğinde ise bu, salon tangosudur.

Tango dansıyla ilgili fazla bilgisi olmayan birisi bile, bu iki farklı türü gördüğü zaman rahatça ayırt edebilir. Ancak daha derine indiğiniz de daha başka farklarının da olduğunu görürsünüz. Sahne tangosu bilinçli bir planlamanın ürünüdür. Atılacak adımlar ve diğer bütün hamleler izleyen kişileri eğlendirmek için tasarlanmıştır. Salon tangosu ise doğal seleksiyonun bir ürünüdür. Tıpkı, doğada rastgele yayılmış organizmalarda olduğu gibi sosyal tango da yıllar içerisinde çevresinde bulunan ortamın özelliklerine göre gelişmiş ve şekil almıştır. Sosyal tango, milonga çevresi içinde şekillenmiştir ve sosyal tangoyla milongayı birbirinden ayırmak imkânsızdır. Sosyal tango ve milonga birbirinden ayrıldığı zaman her ikisi de anlamını yitirir.

Bütün bunların yanında, her iki tango içerisinde felsefi bir farklılık da söz konusudur. Sosyal tangoda ki amaç, milonga içerisinde ki tango müziğinin altın çağını ortaya çıkarmaktır. Her ne kadar etrafta oturan kişiler için izlemesi zevkli de olsa, onları eğlendirmek bir amaç değildir. Ancak günümüzde öğrenilen tango dansı için de sorun burada başlıyor. Özellikle Buenos Aires dışında bu eğitimi alan kişiler sahne tangosu eğitimini almış oluyorlar. Çünkü hem izlemesi hem de uygulaması göze daha etkileyici geliyor.

Ancak iş hangisinin daha zarif ve sofistike olduğunu seçmeye gelince, sosyal tangonun içerisinde ki mevcut durum içerisinde oluşan durumların çözümü için gereken mühendislik yaklaşımı, onu sahne tangosundan farklı bir konuma çıkartıyor. Tıpkı düz bir hat üzerinde giden bir gemiyi idare etmektense, dalgalar içerisinde boğuşan bir geminin en doğru şekilde yolunu bulmaya çalışması gibi.